CB 107 CB 107
BLOG

Un cap de setmana de pluja, museus i biblioteques amb la mainada a Girona

BLOG

Un cap de setmana de pluja, museus i biblioteques amb la mainada a Girona

La pluja ens és indispensable. La previsió meteorològica diu que aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, arribarà la tan desitjada pluja. Esperem que sigui per bé. Si us quedeu a Girona o sou de fora i us decidiu a fer-nos una visita amb mainada, us proposem diverses visites a museus i activitats que es faran a les biblioteques.

Museu del Cinema

Una visita al Museu del Cinema és un trumfo segur si s’hi va amb mainada i més aquest cap de setmana. Primer diumenge de mes és sinònim de jornada de portes obertes, és a dir, el dia 6 de març l’entrada és gratuïta. El museu us convida a conèixer els ginys que van deixar bocabadats els nostres rebesavis, a veure com eren les primeres projeccions de cinema, us proposa deixar-vos fascinar pels espectacles d’imatges en moviment que han fet somniar els espectadors de totes les èpoques. Es tracta d’una visita recomanada per a tots els públics. A banda de l’exposició permanent, també podreu gaudir de l’exposició temporal L’espectador com a espectacle. L’espectador és una figura clau en la configuració de l’espectacle i, com a públic, la societat moderna va transformar-ne críticament la seva condició. El cinema el va invisibilitzar a la foscor de la sala, oferint-li una experiència intensa, però convidant-lo a una discreta passivitat. Des de ben aviat, però, el cinema el va fer protagonista dels seus arguments, tant narratius com promocionals, és a dir, tant representant-lo a la pantalla com fent de les cues i les masses de fans un element de seducció. Aquesta exposició aprofundeix en la representació de l’espectador, a les pantalles, a la fotografia i a altres arts visuals. Un recorregut pel seu canviant prestigi i creixent esperit crític i participatiu.

Museu-Tresor de la Catedral

El renovat Museu-Tresor de la Catedral demana una visita si és que no hi heu anat recentment. Podreu veure un equipament amb un nou discurs museogràfic, amb una reducció del nombre de peces, però amb un fil més fàcil de seguir pel visitant i, sobretot, podreu contemplar en tot el seu esplendor una joia artística, el Tapís de la Creació. S’ha canviat d’ubicació, la sala on s’exposa és més gran, està millor il·luminada, permet una millor contemplació i, a més, en la sala següent el visitant podrà conèixer a fons el significat de les escenes que hi ha representades en l’obra a través d’una magnífica peça documental. El nou Tresor de la Catedral ha guanyat una sala, la Cambra Tresor de la Torre Cornèlia, on s’hi exposen les peces més significatives i valuoses de l’aixovar litúrgic. El museu compta amb un atri, on abans hi havia la botiga de records, que és el punt inicial de la visita. Posteriorment s’entra en la primera sala que és la dedicada a les peces de l’època de la Catedral Romànica, en la qual la peça clau és el Beatus. La segona sala és monogràfica de l’època gòtica amb la figura del Sant Carlemany com a peça emblemàtica. Finalment la tercera sala és la del Tapís de la creació i disposa d’una sala auxiliar per a la projecció de l’audiovisual que interpreta la peça, que ja hem esmentat abans.

tapis creacio visitants

Museu d’Art de Girona

El Museu d’Art de Girona és possiblement un dels més agradables de visitar de la ciutat, per la seva a amplitud, pel seu interès i pel seu dinamisme. Esta situat a l’antic Palau Episcopal, ben a la vora de la Catedral, i disposa de l’exposició estable, de les mostres temporals, de les virtuals i de les itinerants. El Museu disposa d’un ampli ventall d’activitats i recursos per a la mainada, dissenyats per descobrir l’art, experimentar amb diversitat de tècniques i pigments i, en definitiva, passar una estona d’allò més entretinguda en família. Per exemple, gràcies a les noves tecnologies, el Museu ofereix un joc de realitat augmentada pensat per apropar els nens i nenes de 8 a 12 anys a les obres d’art mitjançant l’observació dels animals que hi apareixen. La dinàmica és senzilla i funciona mitjançant una tauleta. La lleona, un dels animals icònics del Museu d’Art i de la ciutat de Girona, us acompanyarà pel museu en la recerca de la resta d’animals amagats en les peces de la col·lecció. Els més petits de la casa disposen d’un ampli ventall de làmines temàtiques que els permetran recórrer el museu tot resseguint i descobrint detalls de les obres exposades. Això a banda de la visita a les mostres temporals, en aquest cas la titulada Celso Lagar i Hortense Bégué. Els anys catalans (1915-1918).

vysion

Museu d’Arqueologia de Girona (Sant Pere G.)

La seu de Sant Pere de Galligants del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) està ubicada en un veritable monument. Les seves sales d’exposició es troben en espais del monestir de Sant Pere de Galligants. Només en resten visibles l’església i el claustre d’aquest monestir i tot i això és una de les mostres més notables de romànic català. No es coneix la data de la seva fundació, però ja existia a la primera meitat del s. X. Del monestir preromànic no en queda gairebé res, tot i que es conserven restes d’un edifici anterior La construcció de l’edifici actual s’inicia a la primera meitat del segle XII, vers el 1131. A la darreria d’aquest segle es degué acabar el claustre. Precisament aquest diumenge serà de portes obertes i a través de les exposicions de llarga durada, la seu a Girona del MAC explica l’activitat humana des de l’aparició de l’home fins a l’època tardoromana. Una magnifica col·lecció d’objectes arqueològics, trobats a les excavacions de jaciments de les comarques gironines, ens transporten fins a les arrels de la història del territori gironí. A més a més, el museu ofereix exposicions temporals que complementen i aprofundeixen en aquesta història. És el cas de les exposicions 175 anys del Museu de Sant Pere de Galligants i El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Activitats familiars diverses a Girona

Si el que voleu és anar amb la família a tallers, sessions de contacontes o espectacles, l’oferta és àmplia. Per exemple el dissabte dia 5 es celebrarà la sessió de Contes i tresors per a nadons (11h) a la Biblioteca Just M. Casero de Pont Major. A la Biblioteca Carles Rahola hi projectaran, en el marc del cicle Cinexic, La revolta dels contes (11.30h). A la Fontana d’Or (Caixaforum) està prevista la visita en família a l’exposició Acrux-Vela-Hamal, 20, de Rosa Brun, que s’esdevindrà un taller sobre com mirar i entendre el mon a través de l’art contemporani (18h). El diumenge hi haurà portes obertes al refugi antiaeri del jardí de la Infància (11h) i a la Fontana d’Or s’hi farà un altre taller anomenat Plastiformes lluminoses (11:30h) en què els participants aprendran els principis bàsics dels circuits elèctrics de forma senzilla i divertida. Per tancar el cap de setmana, dos concerts, tots dos a l’Auditori de Girona. El primer (12h) es titula L’Univers a tocar, un viatge musical a través de l’espai-temps que s’inicia amb la tendresa d’un nadó a qui cantem un ballmanetes, i que durà el públic fins al Big Bang. El segon concert, a la tarda (18h) és l’espectacle Els colors de Duke Ellington, a càrrec de la Girona Jazz Project i de Cascai Teatre.

grufal
Saltar al contingut