palamos3 c sherry ott palamos3 c sherry ott
BLOG

Turisme pesquer

FOTÒGRAF Sherry Ott

BLOG

Turisme pesquer

Submergeix-te en els secrets del mar

Què en saps del món de la pesca? Saps com pescaven els antics? Com és una jornada de feina d’un equip de pescadors? Quantes espècies de peixos aptes per al consum hi ha més enllà de les més habituals? Les podem trobar a les peixateries de confiança? Totes aquestes preguntes i moltes més tenen resposta gràcies a les diverses iniciatives de turisme pesquer promogudes per diversos municipis del litoral gironí. De Roses a Blanes, passant per l‘Escala, Llançà i Palamós, totes tenen l’objectiu de dinamitzar l’economia local a través de projectes relacionats amb la pesca.

palamos3 c sherry ott

Precisament a Palamós fem avui la nostra visita. El reflex de l’aigua del mar fa tancar els ulls quan s’entra a l’Espai del Peix, que és on hem vingut per assistir a un show-cooking de cuina marinera, una demostració i degustació que tindrà el pop blanc i les cananes com a estrelles. I és que en aquest espai només s’hi cuinen receptes elaborades amb peix de proximitat i seguint l’herència dels pescadors de la Costa Brava. Si s’està  de sort, fins i tot pot ser un pescador, qui la prepari. Els fogons s’engeguen i des de les taules il·lustrades amb dibuixos dels peixos de les nostres costes, els assistents seguim atents als monitors on es projecten tots els moviments del cuiner. Del primer a l’últim detall, tot està pensat per promoure i revaloritzar el peix que tenim al territori, especialment aquelles espècies que arriben al mercat i que els consumidors no demanem per desconeixement.

palamos2 c sherry ott

Encara amb l’aroma del pop amb ceba i patata i l’arròs a la cassola amb cananes que hem vist cuinar, ens animem a visitar la subhasta del peix. Està just a sota, al mateix port de Palamós. Aquesta activitat ja s’ha estès a d’altres llotges catalanes i permet descobrir el circuit que segueix el peix des que els pescadors el descarreguen al moll fins que es distribueix a les peixateries i restaurants. Sorprèn el silenci que hi ha en aquesta sala on peixaters i restauradors s’asseuen i veuen desfilar capses curulles d’exemplars i mides de tota mena. Miren, trien, compren, marxen. L’audioguia ens ajuda a entendre el procés.

palamos1 c rafa perez

Tant els tallers de cuina i els showcookings com les visites a les subhastes i els mercats de peix són experiències pensades per donar a conèixer la cultura de la pesca, la seva autenticitat i la importància que té per al territori, sobretot per a aquells municipis amb una forta tradició pesquera. També ho són les jornades a bord d’una barca pesquera que també podem gaudir o els esmorzars de taverna en companyia dels mateixos pescadors.

blanes c maria geli pilar planaguma

Sigui quina sigui l’activitat triada, tornarem amb una visió canviada del món de la pesca i ens acostarem a la peixateria amb ganes de preguntar per aquest peix, per aquell crustaci, amb ganes de demanar verat, cananes, maires o com podem cuinar les molles a la marinera.

Vols fer un cop d’ull a totes aquestes possibilitats amb gust de mar? Consulta www.xarxabrava.cat.

Saltar al contingut