estany de malniu c alex tremps estany de malniu c alex tremps
BLOG

Paradisos d'altura

FOTÒGRAF Àlex Tremps

BLOG

Paradisos d’altura

emma aixala avatar

Refugis d’alta muntanya del Pirineu Oriental on connectar amb el territori i el paisatge

Més enllà de les platges, més enllà de les cales, més enllà dels pobles medievals i els passejos urbans, les comarques de Girona ofereixen infinites possibilitats als aficionats als esports de muntanya a qualsevol época de l’any, començant pel senderisme i acabant per l’escalada o l’esquí de muntanya. Tots ells són la raó de ser per 3 refugis amb guarda que val la pena tenir presents a l’hora de preparar una escapada pel Pirineu Oriental.

meranges c maria geli pilar planaguma

El primer està envoltat de boscos de pi negre i es troba en un racó bellíssim de la comarca de la Cerdanya:  la Reserva Nacional Cerdanya-Alt Urgell. És el Refugi de Malniu, està situat a 2.100 metres d’alçada, a tocar del petit Estany Sec i a poca estona caminant del preciós Estany del Malniu, un recés de pau increïble. Com a refugi guardat que és s’hi pot reservar estada però també ofereix servei de begudes i de menjars als qui només hi estan de pas. Es va inaugurar l’any 1954 i és propietat de l’ajuntament de Meranges, llogarret de visita obligada, per cert. Vinculada al refugi hi ha l’empresa Guies de Meranges a través de la qual es poden fer un grapat d’activitats de natura amb guies titulats.

estany de malniu c alex tremps

A la veïna comarca del Ripollès n’hi ha dos, de refugis amb guarda. Un d’ells és el Refugi Coma de Vaca, al terme municipal de Queralbs, és propietat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i es va construir fa més de 20 anys a tocar de l’antic cobert que usaven els pastors. Es troba a 2.000 metres d’altitud, a l’anomenat Pla de les Eugues, al mateix indret on conflueixen els rius Freser i de la Vaca i on hi ha una varietat de flora i fauna que convé cuidar i respectar. És un refugi càlid i còmode per als qui s’hi queden a dormir i acollidor amb als caminants que hi fan una parada i volen fer encarregar un pícnic o fer-hi un àpat… de cuina ben casolana! Arribar-hi és una aventura que regala vistes i emocions que queden ben impreses en la memòria.

coma de vaca c consorci ripolles desenvolupament

També deixa sense paraules l’entorn de l’altre refugi guardat del Ripollès, el d’Ulldeter. Es troba al municipi de Setcases, a la vall de Camprodon, a 2.200 metres d’altitud i el gestiona el Centre Excursionista de Catalunya (CEC). De fet, va ser aquesta entitat la que el va impulsar a principis del segle XX. L’edifici actual data del 1959 i és una construcció imponent de pedra arrecerada sota el Puig dels Lladres que deixa entreveure el caliu que de l’interior. S’hi pot fer nit, s’hi poden fer unes tapes, uns entrepans, un menú,  s’hi pot demanar un pícnic i s’hi pot passar bones estones amb un joc de taula a tocar de l’estufa de llenya. És un fantàstic punt de partida per fer rutes, ascensions i travesses de tot tipus.

capcaleres del ter i el freser c oscar dominguez scaled
Saltar al contingut