SANT GIL SANT GIL
BLOG

Nova ruta pels ponts romànics de Núria, amb enigmes per resoldre

BLOG

Nova ruta pels ponts romànics de Núria, amb enigmes per resoldre

francesc sola avatar
  • Escrit per: Francesc Solà
  • Periodista i creador de continguts. Especialitzat en turisme i esports.

  • Data: 28/06/2021
  • Etiquetes:
Etiquetes:

Us heu fixat mai que al voltant del santuari hi ha diversos ponts romànics que creuen els dos torrents que desemboquen al llac de Núria?

Quant fa que no pugeu a Vall de Núria? Per si no teníeu motius suficients per anar a gaudir d’aquest meravellós espai natural ara n’hi afegim un que us despertarà la curiositat. Us heu fixat mai que al voltant del santuari hi ha diversos ponts romànics que creuen els dos torrents que desemboquen al llac de Núria?

Doncs ara s’ha creat una ruta que els enllaça, que us permetrà passejar i conèixer el patrimoni històric i cultural de la vall i a més us proposa un repte. A cada pont, a més de fotos antigues d’aquell indret i un apunt històric, hi trobareu un joc de pistes per fer en família. Haureu de llegir la informació i observar el vostre entorn, per així poder resoldre l’enigma final. Què, us hi animeu?

SANT GIL OLD 1536x1502 1

El pont de Sant Gil, a principis del segle passat

El primer que heu de saber és que tots els ponts es van construir per facilitar la circulació de processons, pelegrins que visitaven la vall i autoritats que hi pujaven en festes senyalades.

Són de l’època del romànic, quan l’arc de mig punt era la solució més utilitzada en aquestes construccions. En alguns dels ponts encara hi veureu aquesta tècnica, i en d’altres se n’ha substituït el material per a reforçar-los davant el desgast del pas dels segles.

Primera parada, el pont de Sant Gil

Anem cap al primer pont, i segurament un dels més reconeguts, el pont de Sant Gil. Tota la vall de Núria té devoció cap a aquest sant, que durant una persecució va amagar la imatge de la Mare de Déu de Núria, una creu i una campana, aconseguint així preservar-los. Un cop visitat aquest pont l’enigma us preguntarà al voltant d’uns animals que pasturaven per aquell indret.

Núria, un entorn natural majestuós

La caminada que enllaça un pont amb l’altre és recomanable per a totes les edats, ja que no suposa cap dificultat tècnica, i no s’allunya massa de l’àrea del monestir. Aixecant el cap, les muntanyes que us envolten us sorprendran a qualsevol època de l’any, i els diferents senders que s’hi enfilen us convidaran a plantejar-vos, potser per una altra ocasió, una gran varietat d’excursions i sortides de senderisme que es poden fer des de Vall de Núria.

CB 011

El senderisme és una de les activitats més populars a la Vall de Núria

Seguim amb el pont de Sant Ignasi. Aquí coneixereu els primers serveis essencials que hi va haver a Núria, com un indret per rentar roba al riu, un molí, el primer cafè de la vall i l’arribada del tren cremallera. Precisament sobre aquest mitjà de transport haureu d’esbrinar-ne alguns detalls per continuar amb el joc de pistes.

SANT IGNASI 1536x864 1

El pont de Sant Ignasi, a l’actualitat

SANT IGNASI OLD 1536x488 1

El mateix pont de Sant Ignasi, amb la seva construcció original

I ara, cap al pont de Mulleres, que és l’inici d’algunes de les excursions des de Núria seguint el torrent de Nou Fonts cap als cims més alts. No deixa de ser un homenatge a l’excursionisme que tantes i tantes persones ha portat a la vall. Aquí l’enigma posarà a prova els vostres coneixements sobre el curs de l’aigua a l’alta muntanya.

MULLERES 1536x864 1

El pont de Mulleres

Connexió total amb la natura

I finalment, agafant una mica més d’alçada, la ruta passa pel pont del torrent d’Eina, que evoca el record de la gent que ha trobat en aquest pas muntanyenc del Ripollès un punt d’unió entre persones i cultures, i també una via d’escapatòria en temps de persecucions i guerres.

torrent eina

El pont del torrent d’Eina, per on passen diverses sortides cap a alta muntanya

És un indret de connexió total amb l’entorn natural de la Vall de Núria, i si sou espavilats aquí mateix podreu resoldre l’enigma final que us planteja aquesta curta, però intensa ruta per un paratge que sempre val la pena visitar.

Fotos: Vall de Núria i Arxiu d’imatges PTCBG

Saltar al contingut