petits museus Farmacia Esteve Llivia c Maria Geli Pilar Planaguma Slider 1 petits museus Farmacia Esteve Llivia c Maria Geli Pilar Planaguma Slider 1
BLOG

Museus singulars que et captivaran

FOTÒGRAF Maria Geli i Pilar Planagumà

BLOG

Museus singulars que et captivaran

Descobreix els museus més sorprenents de les comarques de Girona

petits museus Bosc Can Ginebreda Porqueres c Lluis Reverter 1

Bosc d’Escultures de Can Ginebreda

Banyoles. Lluis Reverter.

En un extrem de l’estany de Banyoles, al Pla de l’Estany, hi ha una petita població de parada obligatòria que conté el Bosc d’Escultures de Can Ginebreda. Entre pins, roures, alzines i cirerers d’arboç s’hi exhibeixen desenes d’escultures obra de l’artista local Xicu Cabanyes i que mostren les parts més íntimes d’homes i dones construïdes amb materials i formes diverses. Parlem d’escenes on hi ha pits, on hi ha culs, on hi ha penis. El passeig per aquest autèntic museu eròtic a l’aire lliure és atrevit, seductor, inspirador, provocador… Aquesta proposta més que recomanable enceta aquest article dedicat a tot un seguit de museus curiosos, diferents o petits que enriquiran el teu viatge per les comarques de Girona.

Sigueu fumadors o no, quedareu atrapats al Museu de la Pipa de Maçanet de Cabrenys, a l’Alt Empordà. És una completa exposició permanent que repassa la llunyana i estreta relació de Maçanet amb la tradició de fer pipes. L’artífex d’aquest petit centre museístic és Segimon Baulenas, un home que va aprendre l’ofici de piper gràcies al seu pare i que va treballar a l’antiga fàbrica Salvatella del poble fins que va tancar a finals del segle xx. Allà el trobareu, amb una pipa a la mà i obert a mantenir sempre una conversa.

petits museus Farmacia Esteve Llivia 02 c Maria Geli Pilar Planaguma 1

Museu de la Farmàcia Esteva

Llívia. Maria Geli i Pilar Planagumà.

Sabíeu que una de les farmàcies més antigues d’Europa es troba a Llívia, a la Cerdanya? Ja s’hi preparaven fórmules magistrals l’any 1415! Diuen que Jaume Esteve va ser un dels primers propietaris i amb ell va començar una nissaga de farmacèutics que es va mantenir fins després de la Guerra Civil. Des del 1981 és el Museu de la Farmàcia Esteve i hi podem imaginar el passat gràcies al material conservat: instrumental de laboratori, capses de fusta, pots de vidre i ceràmica, el valuós llibre de fórmules i diverses peces de mobiliari, com el moble on es guardaven els productes més valuosos i perillosos. 

petits museus Santa Cristina dAro c Pep Iglesias 1

Gran Museu de la Màgia

Santa Cristina d’Aro.

La proposta següent ens porta fins a una masia catalana del segle xviii de Santa Cristina d’Aro, al Baix Empordà. Gràcies al popular il·lusionista Xevi, ha deixat enrere el seu passat agrícola i s’ha convertit en el Gran Museu de la Màgia. Conté la seva col·lecció particular, que està distribuïda en sales que tenen mil i un atractius. S’hi exhibeixen autòmats, baralles de cartes i tarots, fotografies i pintures, llibres de màgia, aparells màgics d’altres temps… El museu no té truc (és ben real!) i està guardonat i reconegut com el més gran i original del món dedicat a la màgia. 

Acabarem aquest trajecte per alguns dels museus més curiosos de les comarques de Girona al deliciós Museu Trias de les Galetes. Es troba a Santa Coloma de Farners, a la comarca de la Selva, i és una invitació a conèixer la història d’una família entregada des de fa més de 100 anys a l’elaboració de pastissos i galetes. Qui era Joaquim Trias? Es conserven els seus llibres de receptes? Quin ús tenien les famoses capses de llauna? Amb quina maquinària es feien les famoses teules? Entreu a l’aconseguida reproducció de l’antiga Confiteria Trias i ho descobrireu. 

 

 

Saltar al contingut