Besalu oscar vall Besalu oscar vall
BLOG

Revivint el llegat jueu de Girona, Besalú i Castelló d'Empúries

FOTÒGRAF Òscar Vall

BLOG

Revivint el llegat jueu de Girona, Besalú i Castelló d’Empúries

Descobrir el patrimoni de les comunitats jueves de les terres gironines és fer un gran viatge en el temps. Anem fins a Girona, Besalú i Castelló d’Empúries més de mil anys enrere. T’hi apuntes?

En un tancar i obrir d’ulls ens trobem al segle IX. Les primeres famílies jueves s’han començat a instal·lar en algunes ciutats d’aquesta terra. Sabem que viuran en els barris jueus més de sis-cents anys, que la seva comunitat tindrà un paper destacadíssim en el desenvolupament econòmic, científic, cultural i comercial de les ciutats medievals, i que seran expulsades dels regnes de Castella i Aragó l’any 1492, pel fet de pertànyer a una religió i una cultura diferents de la cristiana.

Més de cinc segles més tard, podem resseguir la petjada de les comunitats jueves gràcies al magnífic llegat que se’n conserva. A Girona, a Besalú i a Castelló d’Empúries t’esperen tres escenaris espectaculars on pots afegir una bona dosi d’història a la teva experiència turística a la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

La paraula call prové del mot llatí callis, que vol dir ‘pas estret entre dues parets’. Fa referència a l’entramat de carrers estrets, habitatges, tallers, botigues i edificis rituals, com la sinagoga i els banys, on la comunitat jueva feia vida.

Girona call Oscar Vall

Girona: un emocionant passeig pel call

Passejar per l’entramat de carrers del barri jueu és una de les grans experiències de Girona. És un dels calls més ben conservats i una de les joies medievals més importants d’Europa.

Les pedres d’aquest barri, construït a partir del segle xii als peus de la catedral, parlen d’una comunitat amb vida i identitat pròpies que va viure la plenitud durant els segles xiii i xiv. No hi ha res millor que voltar sense rumb, contemplar l’arquitectura original, tenir la sensació d’estar en un gran laberint de carrers amb llambordes i escales de pedra, i descobrir patis on el temps sembla haver-se aturat.

Girona Aniol Resclosa

Museu d’Història dels Jueus de Girona

El museu ocupa l’indret que al segle xv acollia la sinagoga i altres espais de la comunitat jueva gironina. Proposa un recorregut interessantíssim per entendre la vida i els costums jueus de la ciutat de Girona i altres localitats catalanes.

Besalu Hecktic Travels

Besalú: una de les grans viles comtals catalanes

El poble de Besalú porta associada la icònica imatge del pont romànic de set arcs sobre el riu Fluvià, possiblement el més fotografiat del país. És només un primer reclam del gran patrimoni històric d’aquesta important ciutat medieval. Però Besalú guarda molts altres secrets, tants per merèixer el reconeixement com a Conjunt Historicoartístic Nacional pel seu immens valor arquitectònic.

Besalú també va comptar amb una comunitat jueva important ben viva i organitzada. En el període medieval vivien al call de la ciutat unes vint famílies. A més dels característics carrers empedrats, les restes de la sinagoga i altres vestigis, el llegat jueu destaca pel micvé, la sala subterrània de banys rituals d’estil romànic que fins ara és l’únic recinte de banys jueus que s’ha descobert a la península Ibèrica.

«Besalú és un poble que porta la marca de la història a les pedres.»  Josep Pla.

Castello dempuries Oscar Rodbag

Castelló d’Empúries, una comunitat jueva vora el mar

El rastre del patrimoni jueu et portarà també a Castelló d’Empúries, un dels pobles amb més encant de Catalunya, molt a prop d’espais emblemàtics de la Costa Brava, com la badia de Roses o els aiguamolls de l’Empordà.

La comunitat jueva de Castelló d’Empúries va ser una de les més pròsperes del territori durant l’edat mitjana, i va arribar a estar constituïda per unes tres-centes persones. L’extensa documentació que se’n conserva permet conèixer amb detall la seva presència a la vila: l’evolució del call, la construcció de sinagogues, del cementiri propi i d’altres edificis, l’activitat comercial dels seus membres i moltes coses més.

Un primer pas per descobrir la riquesa del llegat jueu és recórrer la trama urbana irregular pròpia de l’època medieval, on passaràs per carrers i placetes que formaven part del call. Fes també una parada al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, on hi ha una sala dedicada al passat jueu de Castelló d’Empúries.

 

Un passeig fotogràfic pel patrimoni jueu

La guia Girona. The Medieval Journey t’ofereix suggeriments de localitzacions i consells per fotografiar el patrimoni arquitectònic medieval.


+ Descarrega l’e-book Besalú

 


+ Descarrega l’e-book Girona

 

+ Descarrega l’e-book Castelló d’Empúries

 

 

Saltar al contingut