Periodista Cultural
El Pla de l’Estany és la comarca més menuda de la demarcació gironina. La darrera revisió de la distribució territorial gironina en va permetre la creació l’any 1988 i la capital, es clar, és Banyoles. En aquest post us proposem que us inscriviu a algunes activitats culturals aptes per a tota la família.
La majoria d’activitats que us proposarem les programa l’entitat Museus de Banyoles, que és l’aliança del Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany i el Museu Arqueològic Comarcal, tots dos situats al centre de la ciutat i dedicats a facilitar el coneixement del patrimoni natural, arqueològic i històric de la comarca. Però també us proposarem un parell de visites molt especials. La primera als jaciments de les Coves Prehistòriques de Serinyà i la segona a algun dels aguaits de fauna salvatge de Naturaprop, el de Can Teixó, de de Ca l’Astor o el de Ca la Cardina.
Una imatge de l'activitat "Segueix-me el rastre", que organitza el Museu Darder. Foto: Museu Darder de Banyoles.
El Museu Darder és un dels més antics de les comarques gironines i és digne de fer-hi una visita. Es va inaugurar el 1916 i va patir molt pocs canvis, però el 2003 es va iniciar una remodelació absoluta i va tornar a obrir l’any 2007, incorporant a les col·leccions d’història natural una part dedicada a explicar el fenomen hidrogeològic de la conca lacustre de l’Estany de Banyoles. El museu banyolí us convida a fer una visita en família anomenada Segueix-me el rastre, per tal de descobrir, a través de l’observació, el tacte i la manipulació; el pèl, el color, l’alimentació o els excrements i alguns altres aspectes, els mamífers que habiten les nostres contrades. El museu també disposa de l’Espai Darder, on els visitants també coneixeran altres mamífers de terres llunyanes. La visita acaba amb sorpresa, que us podreu endur cap a casa. Aquesta activitat és adequada per a tota la família (infants a partir de 6 anys).
Una imatge de l'arqueta de Banyoles, al Monestir de Sant Esteve. Foto: Cultura Banyoles.
La història del lladre internacional d’art Erik el Belga, que la nit de l’11 de gener de 1980 va robar l’arqueta de Sant Martirià, un reliquiari gòtic del segle XV i una de les obres cabdals de l’orfebreria catalana, és el fil conductor de la visita guiada que ofereix el Museu Arqueològic de Banyoles: El robatori sacríleg del monestir. Tot seguint la pista de l’arqueta, coneixereu el cas, descobrireu com el lladre va separar les figures en relleu que adornaven aquesta caixa feta de fusta de xiprer i amb forma de temple i les va vendre per separat. El 2009 ja s’havien recuperat gairebé la totalitat dels relleus –en falten 5- i actualment s’exhibeix al monestir. La visita es centra en el cas de l’arqueta, segueix la pista per descobrir qui i com comet el robatori i permet conèixer aquest cenobi benedictí fundat el 812, on s’hi ha d’anar a buscar l’origen de la ciutat de Banyoles.
Un moment d'una visita guiada al Parc de la Draga. Foto: Museus de Banyoles.
La visita al Parc Neolític de la Draga de Banyoles és absolutament imprescindible. Aquest jaciment va ser descobert l’any 1990, quan es van voler emprendre unes obres d’enjardinament del parc banyolí de la Draga. Des d’aleshores s’hi ha realitzat excavacions arqueològiques, però també se n’ha museïtzat una part per tal de mostrar com vivien els pobladors del parc en èpoques remotes. El jaciment correspon al període neolític antic i és un dels assentaments d’agricultors i ramaders del nord-est de la península Ibèrica més antics. La visita us permetrà descobrir el dia a dia d’un grup de pagesos i ramaders neolítics i esbrinar què menjaven, què caçaven, què cultivaven o quins estris i eines utilitzaven. En la rèplica del poblat hi trobareu un graner i dues cabanes reproduïdes a escala real i que permeten fer-se una idea d’on vivien es habitants del poblat. A l’interior d’aquestes rèpliques s’hi troben reproduïts eines i objectes que formaven part de la seva cultura i amb els quals es duen a terme demostracions i tallers pedagògics de diversos tipus. Existeix l’opció de fer la visita guiada.
Una imatge dels jaciments de les coves de Serinyà. Foto: Harold Abellan.
Un dels punts de visita inexcusables és el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, un conjunt de jaciments del paleolític mitjà i superior descobert a mitjans segle XX, fa quatre dies com aquell qui diu. Aquest conjunt ha esdevingut una peça clau per a l’estudi del paleolític mitjà i superior de la península Ibèrica, amb ocupacions relacionades amb grups preneandertals, fa uns 250.000 anys, neandertals (80.000 – 35.000 aC) i finalment amb l’arribada de l’humà modern (homo sapiens). L’any 1997 es va inaugurar el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, gestionat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany i actualment el centre d’interpretació –la part museística- està en procés de remodelació, però els jaciments són oberts a la visita del públic i els responsables ofereixen visites guiades. Així, podreu conèixer les excavacions modernes a l’Arbreda i les que s’han realitzat a la resta de coves del Reclau (Cau del Roure, Mollet-I, Mollet-III, Reclau Viver, Pau i Arbreda II).
Un esquirol retratat des de l'aguait de Can Teixó. Foto: Laia Llobet / NaturaProp
Hi ha poques coses més emocionants que poder observar de la vora la fauna salvatge en el seu propi entorn sense ser detectat o vist i, per tant, sense interferir. És una experiència realment única, íntima i emocionant. Si sou amants de la natura, això és el que us ofereix NaturaProp, una iniciativa que va néixer a Vilademuls i que gestiona diversos aguaits al bosquet de Can Vidal, a Sant Esteve de Guialbes, al terme municipal de Vilademuls (Pla de l’Estany). Podeu passar unes hores o fins i tot la nit sencera a l’aguait de Can Teixó, que té capacitat per a 5 persones. Les estades poden ser de matí, de tarda, nocturnes i amb sortida a mitjanit o es poden estirar des del vespre fins l’endemà al matí. El de Can teixó és l’estrella de la corona, ja que disposa de vidres espia, sensors de moviment, il·luminació nocturna, i connexió a webcams. L’aguait de Ca l’Astor està ubicat en una devesa de roures i alzines, entre el bosc i els camps, i compta amb una petita bassa on hi beuen nombrosos ocells i, si s’hi posa presa morta, acudeixen rapinyaires com ara l’aligot i l’astor. El tercer aguait, el més modest, és el de Ca la Cardina, que domina sobre els camps propers i des del qual es pot observar un veritable festival d’ocells. La visita a tots tres aguaits està subjecta a reserva prèvia i és possible visitar els tres “hides” en una sola jornada. També hi ha la possibilitat de complementar la visita a un aguait o més d’un amb la pernoctació al Mas Vidal de turisme rural.