Siempreviva amarilla Helichrysum stoechas 976x1024 1 Siempreviva amarilla Helichrysum stoechas 976x1024 1
BLOG

La ruta de les herbes mediterrànies

BLOG

La ruta de les herbes mediterrànies

avatar Bibiana Motos

No cal marxar tan lluny per descobrir la varietat d’espècies i la riquesa botànica que tenim a la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

La més reconeguda ruta de les espècies és la que es va originar a partir del comerç entre mercaders de diferents països i es va obrir pas a través dels mars i oceans que envolten Europa, Àsia i el nord d’Àfrica per donar a conèixer la infinitat de varietats d’herbes i espècies que s’utilitzen avui dia. Per sort no cal marxar tan lluny per descobrir la varietat d’espècies i la riquesa botànica que tenim a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Les herbes i condiments constitueixen un recurs excel·lent per introduir nous sabors dins de la cuina, reduir l’ús de la sal i viatjar a través del paladar a indrets únics.

La gastrobotànica i la seva filosofia comencen a tenir un gran impacte en el món gastronòmic. Molts restaurants reconeguts ja tenen assessors que els aconsellen sobre quins productes vegetals utilitzar en els seus menús, com és el cas d’El Celler de Can Roca, a Girona, on el biòleg Evarist March treballa des de fa cinc anys fent assessorament als germans Roca. Moltes d’aquestes espècies i herbes que utilitzen els restaurants, també es fan servir com a remeis curatius des de fa molts anys,  i que les nostres àvies o besàvies ja utilitzaven. Saps de quins parlem?

Espliego Lavandula angustifolia

Foto de l’ebook “Un viaje sensorial”

Kristina Ubach

> El Llorer és originari de la zona del Mediterrani, un condiment bàsic de la gastronomia que s’utilitza per aromatitzar sopes, pasta, estofats i guisats. Ha viatjat per les cuines del món sencer!

> El Romaní és molt benvolgut a la cuina i és molt útil. És una planta medicinal utilitzada per millorar la circulació sanguínia. A més, les seves fulles també s’utilitzen per a elaborar remeis naturals per al sistema digestiu. Qui no el té al seu rebost?

> Un altre que tampoc pot faltar és la farigola, una planta medicinal amb una gran varietat de propietats beneficioses pel nostre organisme. El manat sol utilitzar-se per fer la popular sopa de farigola.

Si dones un cop d’ull als perfils de la Marta Romaní, especialista en nutrició, descobriràs propostes per introduir aquestes espècies a les teves receptes, com fer-ne un bon ús i millorar l’alimentació per aconseguir un millor benestar.

Els jardins de la Costa Brava

Si vols aprofitar per conèixer la riquesa natural del nostre territori passejant per la Costa Brava, et proposem descobrir els jardins amb les plantes més exòtiques i amb usos comestibles, et convidem a fer la ruta per Blanes, passant per Lloret de Mar i Platja d’Arol’Escala. No t’ho perdis!

Captura de Pantalla 2021 04 27 a les 12.08.46 1

Foto del ebook “Un viaje sensorial”

Kristina Ubach.

Un dels jardins més bonics i coneguts és el Jardí Botànic de Marimurtra, situat a Blanes sobre uns penya-segats que voregen el mar i on es poden contemplar algunes de les vistes més espectaculars de la costa i conèixer més de quatre mil espècies vegetals de cinc continents diferents. Això permet al visitant viatjar pel món mentre descobreixen la botànica i els idíl·lics paisatges de la Costa Brava.

Jardin Botanico de Marimurtra 1 768x577 1

Foto de l’ebook “Un viaje sensorial”

Kristina Ubach.

Un altre que també cal destacar de Blanes, és el Jardí Tropical Paratge Pinya de Rosa. Aquest jardí disposa d’unes 50 hectàrees i combina la ciència i l’art a cadascun dels seus racons. A més de flora autòctona, conté més de 7.000 referències vegetals, en ocasions procedents del seu hàbitat natural, vivers o col·leccions particulars.

Situat damunt d’un penya-segat entre Cala Boadella i la Platja de Fenals no et pots perdre un dels tresors més preuats de Lloret de Mar, els Jardins de Santa Clotilde, caracteritzats per unes impressionants vistes sobre el mar. Aquest és un espai idoni per passejar i relaxar-se. Les seves vistes i arquitectura laberíntica amb fonts i estàtues el fa un lloc màgic.

Per últim, però no menys important, tenim els Jardins de Cap Roig, situats entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, que són per la seva singularitat un espai únic al Mediterrani, amb una extensió de 20 hectàrees on hi trobem més de 800 espècies botàniques. Aquests també et poden sonar, ja que són l’escenari del gran Festival de Cap Roig.

Si vols seguir descobrint més rutes culturals i de benestar per la Costa Brava, et convidem a descarregar-te el nou ebook “Un viaje sensorial” de la Kristina Ubach. T’ho perdràs?

Saltar al contingut