Santa Marta Hotel Spa. Lloret de Mar. Javi Cabrera. Arxiu Imatges PTCBG 2 Santa Marta Hotel Spa. Lloret de Mar. Javi Cabrera. Arxiu Imatges PTCBG 2
BLOG

La ruta de l'aigua com a font del benestar: de Caldes de Malavella a Girona

FOTÒGRAF Javi Cabrera. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

La ruta de l’aigua com a font del benestar: de Caldes de Malavella a Girona

avatar Bibiana Motos
  • Escrit per: Bibiana Motos
  • Apassionada de la comunicació i dels paisatges bonics de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

  • Data: 17/06/2021
  • Etiquetes:

També cal tenir en compte que l’aigua no només és important per hidratar-nos, sinó que també pot tenir molts beneficis terapèutics.

Com bé sabem, l’aigua és un dels components més importants perquè el nostre cos funcioni correctament i ara, que s’acosta l’estiu i augmenten les temperatures, hem d’estar ben hidratats, ja que un 70% del nostre cos està compost bàsicament per aquest preuat líquid. Si volem que el nostre organisme tingui una bona salut i benestar, li haurem de proporcionar una correcta hidratació.

També cal tenir en compte que l’aigua no només és important per hidratar-nos, sinó que també pot tenir molts beneficis terapèutics. En aquest cas, estaríem parlant de les aigües termals: aquestes escaracteritzen per una elevada concentració de minerals que sorgeixen de l’interior de la terra i també ens aporten uns grans beneficis pel nostre benestar i organisme, com per exemple: per a millorar la digestió, reduir la inflor produïda pels gasos estomacals, alleujar el dolor menstrual o el malestar propi de la menopausa, entre altres beneficis per la nostra pell. Vols conèixer més sobre aquestes aigües terapèutiques i com van sorgir? Doncs segueix llegint!

Iniciem una ruta per la història i els secrets de les aigües termals de les terres gironines, començant per una de les localitats més conegudes: Caldes de Malavella, i més concretament fins al turó de San Grau, on les aigües termals són conegudes des de l’època romana i hi ha més de dos mil anys d’història vinculats a l’aigua i als seus usos terapèutics.

Una de les coses interessants que cal destacar és que aquestes termes, més enllà del seu ús amb finalitats higièniques i de reunió social, s’utilitzaven sobretot per qüestions de salut. Els romans ja van descobrir les propietats curatives de les aigües d’aquesta vil·la a la qual van batejar com Aqvae Calidae. En el seu camí per la Península Ibèrica seguint la Via Augusta, paraven a relaxar-se a Caldes abans d’arribar a Gerunda (Girona). Avui en dia, a allà on es situava el primer hospital de la ciutat, al cor del Barri Vell, s’hi trobava l’Aqva Banys Romans, un espai dedicat a la tradició ancestral de ritual i litugia Mens Sana in Corpore Sano. T’ho perdràs?

Aqva Banys Romans. Girona. Javi Cabrera. Arxiu Imatges PTCBG

Aqva Banys Romans

Girona. Javi Cabrera.

Un altre dels indrets més populars és el Balneari Vichy Catalanque es va alçar sobre una de les fonts termals naturals de la vil·la, la del Puig de les Ànimes. El seu ideòleg va ser el senyor Modest Furest i Roca, un doctor especialitzat en la hidroteràpia, l’homeopatia i la higiene social. Abans d’aixecar el balneari que avui és el referent visual de la marca, Furest va construir una planta embotelladora perquè els visitants poguessin emportar-se a casa aquelles aigües amb propietats mineralògiques bicarbonatades, alcalines, litíniques i fluorades en un bonic envàs de vidre. Ho sabies?

Balneari Vichy Catalan Caldes de Malavella. Karel Noppe. Arxiu Imatges PTCBG

Balneari Vichy Catalan

Caldes de Malavella. Karel Noppe.

Seguint amb la ruta, la nostra següent parada és Girona, on també es conserven molts vestigis d’aquelles èpoques en les quals l’aigua no sortia fàcilment de les aixetes.

D’entrada, Girona està situada en la confluència de quatre rius: el Ter, l’Onyar, el Güell i el Galligants, i els romans ja van construir tot un sistema de cisternes i canalitzacions per a proveir d’aigua aquesta ciutat.

Girona. Alex Tremps. Arxiu Imatges PTCBG

Girona

Girona. Alex Tremps.

Un dels llocs més característics i emblemàtics de Girona són els Banys Àrabs, uns banys ancorats al Barri Vell i que, malgrat el seu nom, van ser construïts i usats pels cristians i jueus de la ciutat entre els segles XII i XIV. Aquests estan compostos per diferents estances a diferents temperatures: l’Apodyterium (vestidors), el Frigidarium (Sala freda), Tepidarium (Sala tèbia), el Caldarium (Sala calenta) i el Furnus (Forn i caldera).

Segueix la ruta amb les fonts termals

Font de la Mina

Tot i no ser una de les més antigues, és una de les fonts termals més populars de Caldes de Malavella, amb l’aigua a una temperatura pròxima als 60 °C. A finals del s. XIX les seves aigües es van canalitzar fins a les cases de banys i també proveïen els safareigs públics de la localitat. Més tard es van embotellar sota la marca “Agua del Balneario Prats” i “Fuente Cataluña” i avui es comercialitza com a aigua “Malavella.” Avui en dia, és habitual la presència de gent de tota la comarca fent cua per prendre les seves aigües, de reconegudes propietats.

Font de Sant Narcís

Aquesta és una altra de moltes de les altres fonts que podeu trobar a la Vil·la, però aquesta es caracteritza per ser una font d’aigua termal, on les seves aigües es troben a uns 60 °C i  sempre es van fer servir per als veïns de la localitat per a consum domèstic. Però, el 1870, després de ser declarada aigua medicinal, es va començar a comercialitzar amb el nom “Sant Narcís” i va passar a ser propietat de la família Pla i Deniel.

Font dels Bullidors

I per últim, i no menys important, la Font dels Bullidors, una font d’aigua termal que permetia l’abastament dels banys romans. L’aigua surt a una temperatura de 56 °C i per la seva situació es creu que era la font original amb la qual s’omplien les antigues termes romanes. Però a partir del 1902, l’aigua d’aquesta font es va començar a comercialitzar amb el nom de “Vichy Caldense” i més tard va passar a ser “Aigua Xala” i ja d’una manera definitiva cap al 1921, després de 10 anys, es va passar a dir “Agua Imperial”.

Si vols visitar aquestes fonts, et convidem a descarregar-te el nou ebook “Un viaje sensorial” de la Kristina Ubach i així descobrir aquests espectaculars indrets i tots els beneficis que et poden aportar les aigües termals pel teu organisme i benestar.

Saltar al contingut