fora de servei Llafranc c Oscar Rodbag slider 1 fora de servei Llafranc c Oscar Rodbag slider 1
BLOG

Fora de servei, Enric Herce

FOTÒGRAF Oscar Rodbag

BLOG

Fora de servei, Enric Herce

Enric Herce, el cuiner que va en una Harley. Descobrim l’altra passió del xef del restaurant Aurum de l’Hotel Cala del Pi, a Castell-Platja d’Aro.

fora de servei Tossa de Mar c Oriol Batista 1

Oriol Batista.

Va néixer al cor de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, en una casa que encara manté una façana vella i nostàlgica. I aquí va créixer amb la seva germana i els seus pares, tots dos bons cuiners. «El pare va ser un gran xef», diu Enric Herce, «va començar d’aprenent a l’antic Hotel de les Noies de Sant Feliu i va arribar a inaugurar molts hotels». La seva mare també tenia molta traça als fogons i havia treballat a la cuina d’algun restaurant de la zona, però reconeix que, a casa, qui preparava aquell suquet de peix deliciós i aquella sarsuela per llepar-se els dits era el seu pare. Confessa que a ell li hauria agradat ser periodista, potser escriptor, però està convençut que aquest entorn familiar el va predisposar per a l’art de la cuina.

fora de servei Cap de Creus c Calma Blanca 1

Calma Blanca.

I va ser pelant patates i remenant cassoles que va guanyar els diners necessaris per comprar-se la seva primera moto. Tenia 14 anys i no li eren estranyes, les dues rodes, perquè aquest era el vehicle habitual que el seu pare utilitzava per anar amunt i avall. De fet, al petit Enric n’hi van regalar una de joguina quan només tenia 4 o 5 anys, «era una Vespa metàl·lica que duia un petit motor elèctric». Deu anys més tard arribaria «la primera moto de debò», la que es va poder comprar ell mateix després de treballar un temps a la cuina del mateix hotel on es va estrenar el seu pare, el de les Noies. «Era una Derbi Diablo vermella, preciosa, una veritable moto iniciàtica.» En vindrien moltes més, «24 o 25», diu comptant en veu baixa. Motos de trial, de motocròs, d’enduro, motos de carretera. Les dues últimes, de la llegendària marca Harley Davidson.

fora de servei Roses Ciutat de Vacances Cala Montjoi 1

Cala Montjoi.

A la cuina li reserva les hores de feina, a la Harley les de lleure. Amb la Harley va amunt i avall fent quilòmetres i fotografies que després comparteix, actiu com és, al seu Instagram. Li preguntem si hi ha alguna ruta que li agradi en especial i respon ràpidament que li encanten les corbes de Tamariu, de Llafranc i de Calella de Palafrugell, per ser úniques, bellíssimes. També ens recomana anar en moto fins a cala Montjoi per gaudir d’un paisatge llunàtic fascinant. I enfilar la carretera que uneix la Bisbal d’Empordà amb Calonge tot travessant el massís de les Gavarres per l’anomenat coll de la Ganga. Aquesta és l’opció ideal per sortir d’aquest món i entrar en un conte de fades embolcallat d’alzines sureres. Hi ha circulat moltes vegades, per aquesta via, perquè de jovenet havia treballat a la fàbrica de formatges que un oncle seu tenia a Corçà i era l’alternativa menys transitada per tornar a casa, a Santa Cristina d’Aro.

fora de servei Costa Brava c Harold Abellan 1

Harold Abellán.

Herce és un bon narrador i, mentre escoltem com estira el fil de la seva vida, l’imaginem dalt de la moto enfundat en la seva jaqueta de cuir, les botes calçades, el casc ben cordat, els pensaments justos i l’atenció plena. Li hauria agradat tenir un grup per fer sortides, però ho han impedit les exigències del seu sector; ja se sap, per als restauradors els caps de setmana no existeixen. Ara ja tant se val, ja li va bé perquè en el fons creu que «viatjar en moto és un plaer solitari». També pot ser inspirador. I molt poètic. «Tarda de corbes i ovelles. Hem anat a perseguir la primavera allà on fos», llegim al seu Instagram. Aquests petits textos no són l’únic que escriu: sempre que pot rega aquella llavor que li hauria permès ser periodista o escriptor i publica algun llibre. Hi aboca reflexions, descripcions, experiència i receptes. El darrer es titula Deliciós mar. Receptes i històries de la Mediterrània (Cossetània Edicions, 2023). El tenim damunt la taula, però ens hi submergirem al vespre, quan tornem de les excursions en moto que ens ha engrescat a fer.

 

 

Saltar al contingut