restaurant emporium castello d_empuries c eddy kelele restaurant emporium castello d_empuries c eddy kelele
BLOG

Cuina amb Estrella

FOTÒGRAF Eddy Kelele

BLOG

Cuina amb Estrella

L’excel·lència gastronòmica es premia amb estrelles i les comarques de Girona poden presumir d’una bona representació de restaurants amb 1, 2 i 3 estrelles Michelin

La gastronomia gironina no ha sorgit per atzar, i tampoc ha nascut a partir de l’èxit, l’enginy i l’esperit innovador dels xefs de l’escena actual. Més aviat és l’hereva d’una llarga història que va començar amb els íbers, els fenicis, els grecs, els romans, els àrabs i els jueus, i que ha anat evolucionant fins a incorporar les influències més globals i modernes.

restaurant emporium castello d_empuries c eddy kelele

Avui en dia, la província de Girona és una de les principals destinacions gastronòmiques i enoturístiques del món. I la Costa Brava, en particular, se sitúa a l’avantguarda de la innovació culinària com el focus de creativitat més important del món. El seu receptari és el resultat d’un paisatge extens, ric i variat. No s’entén sense el peix de la costa, sense la ramaderia de plana i muntanya, sense la cuina de caça, sense cereals com l’arròs, sense les fruites, verdures i hortalisses que els pagesos cultiven a totes les latituds. Amb treball, constància i honestedat, els professionals de la gastronomia han aconseguit que 13 establiments de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Ripollès i la Selva dibuixin una espectacular constel·lació d’estrelles Michelin.

El Celler de Can Roca, amb els germans Roca al capdavant i els pares sempre a tocar, gaudeix de 3 estrelles Michelin i això vol dir que val la pena organitzar un viatge a Girona ciutat per entaular-s’hi.  En diverses ocasions ha encapçalat la llista dels The World’s 50 Best Restaurants però darrerament ha passat a integrar una nova categoría: The Best of the Bests.  A la mateixa capital del Gironès hi trobem el Massana Restaurant, amb 1 estrella Michelin, la mateixa distinció que rep el restaurant Els Tinars de Llagostera i que els converteix en establiments molt bons en la seva categoria.

girona els tinars c arxiu imatges ptcbg

A l’Alt Empordà hi ha tres restaurants que destaquen per damunt de la resta. Un d’ells a Llançà i és el restaurant Miramar de Paco Pérez, que gaudeix de 2 estrelles, cosa que garanteix qualitat de primera classe a la seva proposta gastronòmica. La cuina de l’excel·lent restaurant Castell de Peralada, al petit poble de Peralada, i de l’Empòrium, a l’Hotel Gastronòmic Empòrium de Castelló d’Empúries, també fa justícia a l’estrella Michelin que els hi ha estat atorgada.

restaurant miramar llanca c visual13 scaled

En aquest repàs als restaurants gironins amb estrella també hi té cabuda el Baix Empordà ja que fa un grapat d’anys que el restaurant Bo.Tic, ubicat en una antiga farinera al petit nucli de Corçà, mereix una reserva. Actualment hi brillen 2 estrelles Michelin.

També en té 2 el restaurant que dirigeix des de fa 30 anys la cuinera Fina Puigdevall a Olot, a la comarca de la Garrotxa: l’excepcional Les Cols. Aquesta mateixa terra volcànica ha vist com un vell hostal familiar inaugurat l’any 1886 s’ha convertit en un temple de l’haute cuisine i ha merescut 1 estrella Michelin: Ca l’Enric, a La Vall de Bianya. 

olot restaurant les cols c arxiu imatges ptcbg

Gràcies als túnels de Capsacosta saltem de La Garrotxa a la comarca veïna del Ripollès. Aquí, en un poble amb mil anys d’història com és Gombrèn,  els paladars més fins trobaran la proposta gastronòmica de La Fonda Xesc, digna d’ 1 estrella Michelin.

la fonda xesc gombren c oscar vall

Queda una comarca per citar, la Selva, amb ànima de mar i muntanya i amb dos establiments que han rebut 1 estrella cadascun:  L’Aliança 1919 d’Anglès, Les Magnòlies d’Arbúcies.

A tots ells, per molts anys, per moltes estrelles.

Saltar al contingut