PPP_TemporadaAlta©JenniferRohrbacher scaled PPP_TemporadaAlta©JenniferRohrbacher scaled
BLOG

Cinc festivals culturals gironins que fan tardor

FOTÒGRAF Jennifer Rohrbacher

BLOG

Cinc festivals culturals gironins que fan tardor

El festival Temporada Alta, el Càntut de Cassà de la Selva , el Festival Cinema de Begur, el Som Cultura i l’OnaDance de Palamós són cinc festivals que es celebren a la demarcació i que, d’alguna manera, indiquen que entrem a la tardor cultural gironina. Cada festival és singular i toca àmbits molt diferents, però són tots molt recomanables.

Arts escèniques, tradició oral, cinema, turisme cultural i dansa, aquests són els cinc àmbits de les mostres i festivals que fan tardor a les comarques de Girona. Són de diferents dimensions i projeccions, des del que ocupa un lloc destacat internacionalment en el seu àmbit, fins el que va adreçat a un públic més aviat local o el que és una combinació d’ambdós.

Fitz_Roy_Foto_DavidRuano scaled

Una imatge promocional de "Fitz Roy", que es veurà a Temporada Alta. Foto: David Ruano.

Temporada Alta

És la joia de la corona dels festivals gironins, un dels més importants del país pel que fa a les arts escèniques i el més important del sud d’Europa en aquesta època. Els tres pilars de Temporada Alta són la internacionalitat, amb un gran nombre d’espectacles que al nostre país només es poden veure a Girona i que habitualment, tret d’alguna excepció, paguen molt la pena. També és motor de creació, de manera que s’hi estrenen un bon grapat d’espectacles que després voltaran pel país amb participació en la producció de Temporada Alta. Finalment, el festival gironí propicia que creadors locals treballin amb d’altres estrangers, de manera que el sector català s’enriqueix. Anualment, de primer d’octubre a mitjan desembre es programen gairebé un centenar d’espectacles, de manera que estic segur que trobeu com a mínim 5 espectacles que us faran el pes. El propi festival ofereix prescripció per no perdre’s entre tanta funció. Aprofiteu-ho, perquè hi ha nombrosos descomptes i possibilitats d’accedir als espectacles amb entrades a bon preu.

Cantut_Cassa

Un moment d'un sopar de cantadors al Càntut. Foto: Càntut.

El Càntut

Aquesta és una de les mostres més peculiars del país. És un festival únic en el seu gènere. La idea parteix de la iniciativa homònima, Càntut, un portal web que no és més que la cara pública d’un arxiu digitalitzat de cançons de la tradició oral catalana que va iniciar el mestre i investigador Albert Massip i que va rebre el Premi Nacional de Cultura l’any 2022. Una aliança de Massip amb Alter Sinergies va donar peu al festival que se celebra el tercer cap de setmana de novembre i es basa en la música i espectacles d’arrel tradicional. Durant el festival, Cassà de la Selva es converteix en l’aparador de la cançó tradicional catalana i hi ha passat artistes i grups com La Ludwig Band, Lo Barber de l’Alguer, Carles Viarnès, Elvira Prado-Fabregat, Míriam Encinas-Laffitte i Laia Fortià, Artur Blasco, Pep Gimeno Botifarra, Jaume Arnella, Germà Negre, Carles Belda i Sanjosex o Anna Ferrer, entre molts i molts d’altres. Aquells dies no us estranyeu si, de sobte, en  una terrassa, n’hi ha que entonen unes corrandes. És molt recomanable, per divertit i enriquidor, assistir a un dinar o sopar de cantadors. Xalareu molt.

Espai Crater Olot. Joan Divi. Arxiu Imatges PTCBG JPEG amb credit 300ppp 2 scaled

Una família durant una visita a l'Espai Cràter d'Olot. Foto: Joan Diví. Arxiu Imatges PTCBG

Som Cultura

El Som Cultura és un festival d’experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava Girona durant els caps de setmana del mes de novembre, des de l’any 2015. Durant el festival, diverses entitats i empreses associades al Club de màrqueting Cultura i Identitat del PTCBG proposen entre una trentena i una quarantena d’activitats que permet als inscrits a cadascuna d’elles redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines. L’objectiu és la desestacionalització d’algunes d’aquestes activitats, que només s’organitzen a l’estiu, per tal d’estimular el consum cultural tant per part dels habitants locals com dels visitants. També s’hi presenten noves propostes culturals adaptades, sobretot, a un públic familiar. Vermuts literaris, visites immersives i guiades que acaben en deliciosos tastos de vins o de productes de la zona visitada, tallers de diverses disciplines, com ara de ceràmica o la jornada Museus al Carrer, que ja és tota una tradició i una activitat eminentment familiar. Segur que hi ha alguna proposta que us farà peça!

begur filmfest 2023 poster_Retall

Part del pòster del Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Begur 2023. Foto: Cinema de Begur.

Festival de Cinema de Begur

El primer terç d’octubre se celebra el Festival Internacional de Cinema de Comedia de Begur Costa Brava, que congrega cada any, des del 2015, milers d’aficionats al cinema, els quals  gaudeixen a fons de la secció oficial competitiva de la mostra, que té com a eix temàtic el gènere de la comèdia. La programació la completen activitats paral·leles i d’altres seccions, a més de la de Competició, com són La Mirada Femenina -que inclou un dinar-col·loqui-, Aules de Cinema, El Festival dels nens i les nenes -per a les escoles de Begur i Esclanyà- i Mediterràniament, la Sessió Continua “Begur de Cine” i la Sessió Begur Screenings, a més de presentacions de llibres o concerts. El festival presenta també seccions dedicades al curtmetratge i al cinema produït a països de l’àrea mediterrània, així com exposicions, tallers de cinema i també trobades professionals.

OnaDance

Una imatge de l'espectacle ‘Novembre’, de la companyia Roser López Espinosa. Foto: Alfred Mauve

OnaDance

D’octubre a desembre, a Palamós, amb direcció artística de la companyia CobosMika, s’hi celebra l’OnaDance, un festival de dansa contemporània, que vol ser una mica al continuació del Palamós Summer Dance, que va a càrrec de la mateixa companyia. Els objectius de la mostra és la promoció de la dansa contemporània i també del patrimoni local partint de tres aspectes diferenciats però alhora complementaris d’aquesta disciplina: la difusió, la formació i la creació. La difusió a través d’espectacles professionals i les performance en espais emblemàtics de Palamós pel seu valor històric i que esdevenen singulars i amb encant. La formació, amb les classes magistrals impartides per professionals dirigides a joves ballarins i la creació de noves coreografies presentades en el Concurs de Joves intèrprets de Dansa Contemporània. La programació és diversa i heterogènia.

Saltar al contingut