190729_Vallter_OML06003 190729_Vallter_OML06003
BLOG

Ciclisme al Ripollès, ascensions llegendàries a cims mítics

BLOG

Ciclisme al Ripollès, ascensions llegendàries a cims mítics

francesc sola avatar

El ciclisme de carretera és una de les disciplines esportives amb més adeptes al Ripollès.

I els aficionats a enfrontar-vos a ports de muntanya i a les grans gestes ciclistes ho entendreu només veient les seves carreteres serpentejades, amb corbes que són testimoni del pas dels millors esportistes del món en aquesta disciplina.

Alguns dels ports de muntanya de la comarca, sobretot a la Vall de Camprodon i la Vall de Ribes, recorden als reptes més exigents que podem trobar a grans rondes ciclistes com el Tour de França o el Giro d’Itàlia.

De fet, alguns d’ells són escenari habitual de competicions de màxim nivell internacional com la Volta a Catalunya i la Volta a Espanya, on els ciclistes més mítics hi han escrit pàgines inesborrables amb unes ascensions antològiques.

Són propostes exigents físicament, per l’orografia de la ruta i per l’alçada on es desenvolupa l’activitat. Però, oi que és precisament això el que us motiva?

cycling accio 38

L’asfalt us explicarà llegendes del Tour de França

La llegendària ascensió a Vallter 2000

Qualsevol aficionat al ciclisme que vulgui presumir d’haver-se enfrontat a un port de categoria especial ha d’haver pujat a Vallter 2000. Un colós que s’afronta amb una ascensió de 12 quilòmetres amb un desnivell de 901 metres per la carretera asfaltada més alta del Ripollès.
El port comença a Setcases, tot i que la ruta la podeu començar més avall, des de Ripoll per exemple, per escalfar les cames i arribar a les primeres rampes amb el cos activat.

Setcases es troba a 1.262 metres d’altitud i afrontareu un pendent mitjà del 7,4%, amb rampes del 15%. Tot un repte per a qualsevol esportista, amb indicacions de distància i altitud a les paelles i que acaba amb l’arribada a l’aparcament de l’estació de Vallter 2000.

190729_Vallter_OML05159 768x1152 1

Pujada al Santuari de Montgrony

Un altre repte ciclista al Ripollès és la pujada al Santuari de Montgrony, amb sortida a Gombrèn. Es tracta d’una escalada de 8,4 quilòmetres amb un desnivell de 445 metres i una pendent mitjana del 5,3%.

Comencem el tram a 909 metres i una mica més enllà de l’equador del recorregut, entre els quilòmetres cinc i sis, hi trobareu les rampes més pronunciades que arriben fins a un 10,4% i que us obligaran a apretar les dents per mantenir el ritme.

Aprofiteu l’ascensió per gaudir d’unes vistes magnífiques del massís del Pedraforca i la serra d’Ensija, en un recorregut relacionat amb la llegenda del Comte Arnau, molt popular a la comarca.

cycling accio 14

Carreteres solitàries i rampes exigents. T’apuntes al repte?

Pujada al Collet de les Barraques

Aquesta és una altra ascensió que no us podeu perdre, a la Vall de Ribes, i que es troba al punt d’accés a l’ascensió al Puigmal per la vessant sud.

No patiu que quan hàgiu assolit la vostra fita tindreu unes vistes immillorables d’aquest cim del Pirineu de Girona, així com d’altres muntanyes emblemàtiques com la serra de Montgrony o la Puigllançada.

Es tracta d’un port de muntanya dur i llarg, amb una mica més de 16 quilòmetres i 1.003 metres de desnivell, que començareu a Ribes de Freser. Els primers 7 quilòmetres els fareu per la carretera principal, la Collada de Toses i arribant a Planoles tombareu a la dreta per encarar el tram més dur, direcció al Collet de les Barraques.

Hi ha un mitjana del 6,3% de desnivell, però la segona meitat del recorregut s’enfila amb puntes de fins al 15%, un autèntic plaer per aquells a qui us agrada posar-vos a prova fins a l’última pedalada abans de coronar el cim.

Trobareu més informació i propostes de ciclisme a Turisme del Ripollès.

Fotos: Vallter 2000, Turisme del Ripollès

Saltar al contingut