Sant Pere de Rodes. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled Sant Pere de Rodes. Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG scaled
BLOG

“Beu-te el museu”, una aliança imbatible de museus i cellers

FOTÒGRAF Jordi Renart. Arxiu Imatges PTCBG

BLOG

“Beu-te el museu”, una aliança imbatible de museus i cellers

L’any passat, la primera edició de la iniciativa "Beu-te el museu", que es basa en la combinació de cellers i museus, en el maridatge d’enoturisme i coneixement, va ser un èxit aclaparador. És per aquest motiu que enguany l’activitat té continuïtat i us convidem a gaudir d’una de les més de tres-centes places disponibles. És una bona idea.

L’intercanvi de públics entre el món de la cultura i l’enologia, fora de la temporada turística, és un dels principals objectius de l’activitat Beu-te el museu. Imagineu-vos que us serveixen una copa d’un dels excel·lents vins de Caves Peralada, mentre sou en un museu. Però no un qualsevol, sou al Terracotta Museu de la Bisbal i el que viureu va més enllà d’una visita guiada al museu bisbalenc, perquè descobrireu la relació històrica entre la viticultura i la ceràmica o la importància cabdal dels tipus de sòls en tots dos àmbits, però també gaudireu d’algunes escenes de dansa contemporània a càrrec de la companyia palamosina CobosMika.

CB 107

Una imatge del Museu del Cinema durant una visita. Foto: Arxiu Imatges PTCBG

Són una dotzena de museus per a una dotzena de cellers els que participen a Beu-te el museu, una proposta que ofereix 330 tiquets a un preu de 22€ per persona. Els museus que participen en aquesta iniciativa són l’Ecomuseu Farinera, el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art de Girona, el Museu de la Pesca, el Castell Gala – Salvador Dalí, el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries i d’Ullastret, el Museu d’Arqueologia de Catalunya de Girona, el Terracotta Museu, el Museu de l’Anxova i de la Sal, el Museu del Cinema i el Monestir de Sant Esteve de Banyoles. Aquests equipaments s’han emparellat amb els cellers Empordàlia, Perelada, Vinyes d’Olivardots, Espelt Viticultors, Pere Guardiola, Brugarol, Mas Llunes, La Vinyeta, Martín Faixó, Martí Fabra, Vinyes dels Aspres i Mas Oller, tots ells pertanyents a la DO Empordà. Us fem algunes propostes corresponents a l’edició d’enguany de Beu-te el museu, que es farà el proper mes d’octubre.

03_Beu te el museu_A4_2023 scaled

El vi i el cinema

El vi també té relació amb la història de la imatge. La visita guiada al Museu del Cinema de Girona amb una copa a la mà d’un dels vins més emblemàtics del celler Empordàlia no és un mal pla. Coneixereu com eren les primeres projeccions de cinema i us fascinaran els espectacles d’imatges en moviment del pre-cinema, que van fer somniar espectadors d’èpoques anteriors, però que fins i tot en l’actualitat tenen una força inenarrable. La visita la coronarà un joc molt entretingut que us permetrà entendre el paper protagonista que el món del vi ha tingut en nombroses pel·lícules.

Museu de l_Anxova L_Escala. Rafa Perez. Arxiu Imatges PTCBG scaled

Una vista d'una sala del Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala. Foto: Rafa Pérez. Arxiu Imatges PTCBG

El vi i les salaons

La vinculació de les salaons de tota mena i el vi és evident. És una relació directa del vi, com a potenciador de sabor de les salaons, especialment de l’anxova. Aquesta vinculació és la que quedarà patent en la sessió de Beu-te el museu que es farà al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (MASLE). La visita guiada a aquest equipament inclou la visualització d’un audiovisual introductori per tal de conèixer a fons la història i el procés de salaó de l’anxova, un producte deliciós pel qual és conegut arreu l’Escala. Posteriorment es farà un recorregut pel museu i es farà un tast de vi a càrrec del celler empordanès Pere Guardiola.

ecomuseu interior

Una vista interior de l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries. Foto: Web Ecomuseu.

El vi i la farina

Ferments, decantació, filtratges, naming… Son unes quantes les similituds que es poden establir entre l’elaboració del vi  i la farina i resseguir aquests processos és el que us ofereix la sessió de Beu-te el museu a càrrec de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries i el celler Brugarol de Palamós. Aquesta sessió consisteix en la visita a l’Ecomuseu mentre els participants degusten un cava i dos vins del celler Brugarol, a més d’un tast d’oli, produït també en aquest mas, sobre Pa de la Tramuntana. La Farinera de Castelló d’Empúries és una de fàbrica de farina d‘inicis del s. XX, convertida en un museu, que conserva in situ tota la maquinaria pròpia del procés industrial de transformació del blat en farina. Per la seva banda, els vins i escumosos de Brugarol, sota la direcció de l’enòleg Roger Rius, han recollit diversos premis i distincions per la seva qualitat, artesania i falta d’additius, així com també el seu celler, amagat sota terra, sota les vinyes i ideats pel prestigiós despatx RCR Arquitectes.

ESPAI DEL PEIX_Foto Jordi Geli_Museu de la Pesca_MG_1514 2

L'Espai del Peix, aula gastronòmica del Museu de la Pesca de Palamós. Foto Jordi Geli. Museu de la Pesca.

El vi i el peix

Una altra de les sessions de Beu-te el museu es fa en un dels museus més actius de la comarques de Girona, el Museu de la Pesca de Palamós. Aquest museu s’ha emparellat enguany amb el celler Mas Oller, un celler amb més de 400 anys d’història, que s’ha convertit en un referent dins la DO Empordà. Durant la visita coneixereu els seus vins, que s’elaboren seguint una filosofia que aposta per la singularitat i l’expressió del lloc on neixen. El Museu de la Pesca no es limita, únicament, a les barques, les xarxes i la pesca, sinó que disposa també d’una activa aula gastronòmica, l’Espai del Peix, que imparteix un gran nombre de cursos. A més, podeu completar la jornada visitant la llotja, annexa al museu, les barques de l’equipament i d’altres espais com la capella del Carme.

Saltar al contingut