Banyoles estany paisatge palanca O 2 Banyoles estany paisatge palanca O 2
BLOG

6 maneres de gaudir de l’estany de Banyoles

BLOG

6 maneres de gaudir de l’estany de Banyoles

avatar Bruno Barrachina
  • Escrit per: Bruno Barrachina
  • El meu lloc preferit de les comarques de Girona? Fes-me una pregunta més senzilla, sisplau.

  • Data: 02/03/2023
  • Etiquetes:

L’estany de Banyoles és un espai ple de vida, a pocs quilòmetres de les platges de la Costa Brava i de les muntanyes del Pirineu. És un indret molt ben compartit entre la població local i totes les persones que visiten i aprecien aquest gran tresor natural. Esperem que siguis una d’elles i veure’t gaudir-lo a la teva manera.

L’estany de Banyoles és un dels atractius més singulars de les comarques de Girona. Ho és per moltes raons: paisatgístiques, ecològiques, geològiques, esportives, culturals… En resum, i abans d’entrar en matèria, faries bé d’incloure’l a la teva llista de les pròximes destinacions per visitar.

Parlem d’un fenomen natural ben curiós. És un conjunt lacustre càrstic de grans dimensions, el llac natural més gran de Catalunya, que s’alimenta d’aigües subterrànies provinents de les muntanyes veïnes de l’Alta Garrotxa i que fan un viatge lent d’uns onze mesos fins a brollar en diferents punts de l’estany. És una meravella geològica viva, que evoluciona amb la interacció de l’aigua amb el terreny d’abundant roca calcària.

Per gaudir d’una creació de la natura com aquesta tens un bon grapat d’opcions. Tot seguit t’oferim sis maneres d’apropar-te a l’estany i conèixer-lo. No en descartis cap. Viu-les totes!

Banyoles esport estany ciclisme O 1

La volta a l’estany

O. Rodbag. Arxiu Turisme Banyoles.

La gent de Banyoles no es cansa de recórrer el perímetre de l’estany. Sigui a peu, corrent, passejant amb el gos o en bici, la passejada ofereix sempre un entorn idíl·lic i un paisatge que canvia durant les hores del dia i al llarg de les quatre estacions de l’any. El recorregut és totalment pla, amb forma de vuit, i d’uns set quilòmetres. Es podria fer tranquil·lament en unes 2,5 hores, si no hi hagués tants racons i reclams per aturar-s’hi i fer fotos.

Banyoles bany c Pere Duran

Un bany refrescant

Els dies més calorosos és molt temptador remullar-se a les aigües de l’estany de Banyoles. Si vols fer-ho, pren-ne nota, disposes de tres punts on et pots banyar: la Caseta de Fusta (accés públic gratuït), els Banys Vells (amb un bar ideal per compartir unes tapes i fer una banyada) i les instal·lacions del Club Natació Banyoles (entrada de pagament per als que no en són socis).

I què dius, que t’agrada nedar? Doncs no t’ho pensis més: al setembre t’espera la popular Travessia de l’Estany. Participa-hi i gaudiràs d’un ambient festiu magnífic i dels 2.115 metres de llargada de la prova.

Llac de banyoles c Harold Abellan

Temps per a l’esport

El trinomi turisme + natura + esport és un somni que es fa realitat a Banyoles i a tota la comarca del Pla de l’Estany. El segell Destinació Turística Esportiva de la Generalitat de Catalunya certifica que aquí ho tens tot per gaudir d’esports com la natació, el ciclisme, el triatló, el rem o el piragüisme.

L’estany de Banyoles i el seu entorn és, de fet, un pol d’atracció per a molts esportistes de tots els nivells, clubs i federacions, que trien aquesta comarca per fer els entrenaments. Vine i comprovaràs l’esperit esportiu d’una ciutat que va ser una de les seus de les Olimpíades de Barcelona 92.

Banyoles prehistoria c Harold Abellan

Un viatge a la prehistòria

Un bon dia de fa més de 7.000 anys, un grup d’homes i dones va decidir instal·lar el seu poblat a la vora de l’estany. Al parc neolític de la Draga descobriràs qui eren i com vivien els nostres avantpassats. Podràs visitar les cabanes reconstruïdes i descobrir un jaciment arqueològic cabdal per entendre com era la vida quotidiana d’aquella gent, quines eines feien servir, com conreaven els cereals i els llegums, com decoraven la llar, etc.

Banyoles estany nenufars anec Silvia Poch Arxiu Turisme Banyoles 1

Un gran inventari de fauna i flora

Silvia Poch. Arxiu Turisme Banyoles.

Com no podia ser d’una altra manera, l’estany de Banyoles dona vida a un gran nombre d’espècies animals i vegetals. Et convidem a fer una volta a l’estany amb els ulls ben oberts, observant els ocells que hi fan vida, així com llúdrigues, tortugues, serps d’aigua, més de tres-centes espècies de papallones i un llarg etcètera d’animals.

La llista d’arbres i plantes que trobaràs al teu pas també és força extensa: verns, joncs, salzes, àlbers, desmais, nenúfars, cues de cavall… A qualsevol època de l’any, l’estany és una delícia per descobrir aquest magnífic paisatge.

Compte: Banyoles és molt més que un estany! La bellesa del paisatge no t’hauria de fer passar per alt dues importants joies del patrimoni cultural català de la ciutat.

La primera, l’Església de Santa Maria de Porqueres, un temple romànic del segle XII molt ben conservat i declarat Monument Nacional, situat sobre un petit turó a tocar de l’estany.

La segona, la vila medieval de Banyoles. Una visita al nucli històric et portarà a veure l’antiga muralla i a visitar diferents edificis religiosos i civils de gran rellevància a l’edat mitjana. A la plaça Major, un dels espais més emblemàtics, descobriràs una plaça porticada que molts segles més tard continua sent un dels centres de la vida social de Banyoles.

L’estany de Banyoles és el llac natural més gran de Catalunya, amb més de 2 km de llargada i un perímetre de 7 km. Un total de més de 100 hectàrees de tranquil·litat i natura en estat pur.

 

 

Saltar al contingut