ruta1 ruta1
BLOG

5 museus gironins que són ideals per menjar-se'ls!

BLOG

5 museus gironins que són ideals per menjar-se’ls!

Us proposem establir un vincle entre àmbits que, aparentment, no tenen res a veure com són el dels museus i el de la gastronomia. Us presentarem cinc museus que estan “per menjar-se’ls” i que barregen aquests dos àmbits, la qual cosa us permetrà combinar el coneixement del patrimoni amb el de la gastronomia de la nostra terra. Comencem!

Museu de la Pesca & Espai del Peix de Palamós 

El Museu de la Pesca de Palamós vol contribuir al desenvolupament cultural, econòmic i social de la comunitat, provocant canvis i reflexions envers el patrimoni marítim i pesquer. La seva missió gira a l’entorn de la conservació, recerca, difusió i interpretació d’aquest patrimoni. El museu és un lloc de diàleg entre la gent del mar i la resta de la societat, que accentua la vocació marítima de la localitat palamosina. El museu disposa d’una exposició permanent i també organitza exposicions temporals temàtiques, però cal remarcar que té una extensió flotant a les Barques del Peix, la Gacela i l’Estrella Polar. Ambdues són propietat de l’Ajuntament de Palamós i permeten mostrar i descobrir al públic les pesqueres principals de la nostra costa: la pesca d’arrossegament i la d’encerclament. La inestabilitat d’un vaixell, l’olor d’una sala de màquines, un espai petit angoixant, la percepció del fons del mar, l’observació d’una mola de peix a través del monitor d’una sonda, escoltar una conversa per ràdio, el tacte d’una xarxa… Aquestes sensacions apropen els visitants a les característiques de les embarcacions de pesca i la feina dels pescadors a bord.

exteriors museu pesca palamos

Una de les extensions del Museu de la Pesca de Palamós és l’Espai del Peix. No es pot desvincular el producte de l’àmbit gastronòmic. Aquest espai és un equipament cultural per a la promoció i divulgació del peix fresc de la llotja de Palamós. L’espai vol contribuir a la sostenibilitat de l’activitat pesquera, a un major coneixement dels productes del mar i a la promoció de la gastronomia del peix, tot fent pedagogia sobre els productes pesquers amb menor interès comercial però amb un alt valor culinari i gastronòmic. Una visita a l’Espai del Peix us permetrà tenir una perspectiva privilegiada sobre la llotja, un gran mirador a la subhasta diària del peix, però també hi ha muntatges audiovisuals i plafons explicatius que descobreixen al visitant el món de la pesca i el procés de comercialització dels productes pesquers. L’espai, a més, ofereix la possibilitat de fer tallers o de tastar la cuina marinera a través de propostes del receptari tradicional, de la cuina dels pescadors o de la cuina més innovadora, usant sempre espècies pròpies dels nostres mars, de proximitat, econòmiques, nutritives i saludables.

visitaalasubhasta

Teatre-Museu Dalí & Restaurant Hotel Duran

La nostra segona proposta és combinar una visita al Teatre-Museu Dalí amb una experiència culinària excepcional al Restaurant de l’Hotel Duran, la històrica fonda situada a la Rambla de Figueres (carrer Lasauca), però també podeu optar per realitzar alguna de les rutes enogastronòmiques per la localitat altempordanesa de la mà de la sommelier Laura Masramon. El Teatre-Museu Dalí, que és possiblement l’objecte surrealista més gran del món, està ubicat a l’edifici de l’antic Teatre Municipal, un edifici datat al segle XIX, però parcialment destruït a la fi de la Guerra Civil. El pintor figuerenc el va adquirir, el va rehabilitar i el va convertir en el seu museu, on exposar la seva obra. En l’actualitat és un dels museus més visitats del món.

teatredali

Molt a la vora del museu, la cuina del Restaurant Duran barreja la tradició i la modernitat, sempre utilitzant productes de mercat de màxima qualitat. De fet, el dinar d’inauguració del Museu-Teatre es va celebrar al restaurant. Als anys 50 aquest es va consolidar com a establiment i el seu prestigi no ha parat de créixer fins l’actualitat. El Restaurant Duran no és només una referència pel que fa a la seva cuina, també ho és perquè resulta indestriable de la història de la pròpia ciutat, ja que s’hi han viscut episodis memorables, com quan Dalí hi va sopar, deixant a càrrec dels propietaris la cria d’elefant que li acabava de regalar Air India.

Podeu combinar la visita al museu i al restaurant amb una de les 3 rutes enogastronòmiques que us ofereix la somelier Laura Masramon. L’itinerari Torre Galatea, que comença a El Motel, el restaurant de l’Hotel Empordà, té tres capítols: al mateix Motel, al davant la Torre Galatea i a la Sidreria Txot’s. El segon itinerari comença a la nova seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà, fa via cap al celler de Ca la Teta de l’Hotel Duran i acaba a les escales on es troba l’homenatge a Isaac Newton i s’entreveu la cuina oberta del Bocam. La tercera ruta inclou una copa de vi i un platillo a Can Jeroni, un remarcable restaurant familiar, un nou tast al Mercat de fruites i verdures de proximitat i s’acabarà al restaurant El Pelegrí, de l’Hotel Pirineus.

ruta2 1536x1024 1

Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala

L’Escala ha conservat, al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d’anxoves. El Museu de l’Anxova i de la Sal, inaugurat l’any 2006 a l’antic escorxador, mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat, i submergeix el visitant en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics a la costa catalana. També ofereix al visitant exposicions temporals de gran format de temàtica etnològica i al mateix temps, organitza periòdicament cicles de conferències sobre història, cultura i patrimoni organitzades pel Centre d’Estudis Escalencs. Vinculat al museu, l’any 2017 es va inaugurar l’Alfolí de la Sal -l’antic magatzem de sal, quan aquesta era monopoli reial- com a equipament cultural a partir del qual es dóna a conèixer el patrimoni de l’Escala. És un edifici construït prop de la platja de l’antic port i actualment acull l’exposició permanent L’Escala i la Mar d ‘Empúries, l’Arxiu Històric de l’Escala i l’Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal, centre de difusió de l’obra d’aquesta escalenca universal, gran escriptora de les Lletres Catalanes.

museu de l anxova i de la sal

La nostra proposta, lligada al Museu de l’Anxova i de la Sal, és que visiteu als productors i botigues emblemàtiques d’anxoves de la vila. L’Escala compta amb una llarga tradició històrica com a indústria anxovera, de la qual se’n té constància escrita gràcies a l’escriptor i jurista Francisco Zamora (1757-1812), autor de Diario de los viajes hechos por Catalunya, en què hi fa constar que L’Escala és un dels pobles de referència que preserva la seva tradició de salaó. La seva reputació és d’àmbit mundial, mantenint al llarg dels anys l’elaboració artesanal amb productes totalment naturals. Fer una visita a alguna de les fàbriques d’anxova del municipi és una oportunitat única per conèixer com s’elaboren actualment les anxoves de l’Escala. Les cases Callol-Serrats -la més antiga del sector-, Anxoves El Xillu, Anxoves l’Escala i Salaons Solés són les fàbriques de referència.

callol serrats anxoves visitlescala

Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries

La Farinera de Castelló d’Empúries és una de fàbrica de farina d’inicis del s. XX, convertida en un museu, que conserva in situ tota la maquinaria pròpia del procés industrial de transformació del blat en farina. L’Ecomuseu conserva patrimoni industrial, format per la maquinària de la fàbrica de farines, testimoni d’una activitat que s’hi desenvolupa des de l’època medieval i també en conserva de natural, en aquest cas el Rec del Molí, un canal d’aigua d’origen també medieval que neix a la resclosa de Vilanova de la Muga. A banda de l’exposició permanent, l’equipament també funciona com a centre de documentació.

ecomuseu farinera

L’Ecomuseu-Farinera ofereix la possibilitat de fer una visita guiada, d’una hora de durada aproximadament, que permet descobrir l’espai de la fàbrica i conèixer les varietats de blat, els sistemes emprats per l’home per a moldre’l, les fases del procés industrial i la font d’energia que fa funcionar tota la maquinària. També es realitzen visites teatralitzades, però la que us volem proposar és l’activitat Enfarina’t, que combina la visita guiada amb un tast de cervesa de blat Rufa i pa de La Tramuntana.

ecomuseu interior

Museu del Suro & Les tapes dels Tapers

Ubicat al centre de Palafrugell, el Museu del Suro és un equipament singular per la seva temàtica, el seu àmbit territorial i la seva vocació de servei. Adquireix, conserva, interpreta i posa en valor el patrimoni vertebrat a l’entorn del món del suro a Catalunya, com a configurador d’un paisatge, una indústria, unes formes de vida i una identitat comunes. Té el propòsit de contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la comunitat; d’oferir suport a l’educació formal i com a proposta d’educació informal; així com alternativa de creació i de lleure. El museu s’ubica en una antiga fàbrica surera, la més important del sector industrial a Espanya. Compta, a més d’un passat rellevant dins el sector, amb uns elements poc comuns a les construccions sureres que, sovint, són edificis funcionals sense concessions als elements decoratius ni a la participació d’arquitectes reconeguts. Aquest aspecte fa encara més rellevant el conjunt en el que destaquen els elements modernistes, les dimensions i l’estructura.

museu del suro de palafrugell

La visita Les tapes dels tapers està organitzada conjuntament pel Museu del Suro i el restaurant la Cuina de l’Issac i és un maridatge entre la cultura, el patrimoni i la gastronomia. Es comença amb una visita guiada al Museu per apropar el visitant a la “civilització” surera, substrat de totes les poblacions situades al voltant de les Gavarres. Seguidament al Restaurant La Sala Gran de Llofriu es gaudirà d’una experiència culinària de la mà del xef Isaac Sabrià, amb el tast d’una selecció dels menjars de que gaudia la gent del territori: les Tapes dels Tapers, una proposta des de la memòria. La selecció dels plats representa la cuina tradicional dels tapers, tant dels menjars de diari (bacallà, peixopalo o el suquet de gatets) com dels de les festes i les xefles a les que estaven tant avesats, amb l’arròs a l’estil empordanès o el mar i muntanya amb les mandonguilles amb pop de Palamós i trompetes de la mort.

Cartell antic
Saltar al contingut