Periodista Cultural
Girona és terra de festivals, sobretot si parlem de l'estiu. Us en volem recomanar 5 que són peculiars per motius artístics, de filosofia o de l'entorn i ho acompanyem del seu complement perfecte: activitats culturals que podeu combinar amb l'assistència als festivals.
La varietat de festivals que es celebren a terres gironines és digna d’estudi. N’hi ha que comparteixen algunes figures en els seus cartells. N’hi ha que cerquen un públic majoritari, però també n’hi ha que apliquen filosofies molt particulars a l’hora de determinar el seu criteri artístic, especialitzant-se; o els que tenen en compte aspectes com la promoció de valors concrets, o els que aprofiten per mostrar el ric patrimoni arquitectònic o artístic que posseeix la contrada que els acull. En aquest post, a més de repassar 5 d’aquests festivals, també us proposarem activitats paral·leles que enriquiran encara més l’experiència. Us recordem, però, que si voleu tenir controlats més d’una trentena de festivals que es celebren a les comarques gironines podeu accedir a aquest lloc web.
Una vista de l'Església de Sant Martí d'Empúries, seu del Clàssics l'Escala. Foto: Arxiu Imatges PTCBG
La meravellosa església de Sant Martí d’Empúries, datada del segle XVI i que presideix el nucli vell de la vila, és l’escenari del Festival Internacional de Música Clàssics l’Escala-Empúries, fundat el 1993, que té una periodicitat anual i es celebra a partir del mes d’abril, fins a final d’any. La proposta dels organitzadors del festival, l’Associació Pau Casals, vol ser “una experiència estètica completa, amb el gaudi d’un patrimoni amb dos mil·lennis de vida i que encara, avui, ens interpel·la activament”. A banda de l’església de Sant Martí, hi ha alguns concerts que es celebren a l’Alfolí de la Sal, un altre edifici amb història i l’església de Sant Pere de l’Escala. La celebració de concerts en aquests escenaris obre la mirada interior, segons els organitzadors, a un diàleg entre so, arquitectura i paisatge. La proposta del festival té vocació internacional, sense desatendre però els artistes del país, els consagrats, però també els emergents.
Com a complement perfecte a l’assistència algun dels concerts d’aquest festival, us proposem fer la Visita romana al jaciment d’Empúries, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Es tracta d’una visita guiada teatralitzada en la qual una antiga habitant de l’Emporiae romana del segle I dC protagonitza una visita molt divertida, al llarg de la qual va explicant als visitants com era la vida a la seva ciutat fa dos mil anys. Una passejada ideal per descobrir la història i els racons més especials de la ciutat grega i romana, i conèixer les costums i la vida quotidiana de les societats clàssiques que varen conviure a Empúries. Es tracta d’una visita apta per a tota la família.
Una vista de la cala d'Es Codolar i la vila vella de Tossa de Mar. Foto: Hecktic Travels. Arxiu Imatges PTCBG
A principi del mes de juny, quan la població estival es començar a incrementar, a Tossa de Mar es celebra un festival molt singular, sobretot perquè està especialitzat en un gènere musical: la rumba, però també hi té cabuda la música popular catalana. El Festival de Rumba i Música Catalana de Tossa és relativament jove, es va començar a celebrar l’any 2017 i té una vocació absolutament popular, com ho demostra el fet que tots els concerts que es programen són gratuïts, complint al peu de la lletra el concepte de democratització de la cultura, en el sentit de fer-la accessible a tothom. El cartell del Festival de Rumba i Música Catalana de Tossa acostuma a fer una barreja d’aquest gènere musical tan arrelat al nostre país com és la rumba i també inclou algunes dosis de música igualment popular però amb altres arrels i també igualment festiva. La platja Gran de Tossa i les places de l’Església o la Concòrdia són escenaris habituals dels concerts d’aquest cicle, que inclou una fira de discs de vinil.
L’experiència que hem aparellat al Festival de Rumba i Música Catalana de Tossa va a càrrec de l’empresa Atri Cultura, forma part del seu catàleg d’experiències culturals, i es tracta de la Visita Essència i Secrets de Tossa de Mar. Els participants en aquesta proposta gaudiran d’un viatge al passat a través del patrimoni, la història i el paisatge de la Selva històrica, en aquest cas el de la vila de tradició marinera de Tossa de Mar. L’experiència és única, ideal per a grups privats i reduïts i es realitza guiada per un arqueòleg o historiador que desvetllarà els secrets de la Tossa romana, medieval, moderna i contemporània. Coneixeran la Turissa romana a través de la Vil·la Romana dels Ametllers, la Tossa medieval a través del seu recinte emmurallat i la Tossa anomenada la Babel de les Arts i Paradís Blau.
Un moments d'un dels espectacles del Festival Figueres Es Mou. Foto: Gaspar Morer. Arxiu Imatges PTCBG
El Sismògraf d’Olot va obrir el camí en el terreny de la dansa contemporània i les arts del moviment i, un temps després, s’hi va afegir el Festival de Dansa i Moviment Figueres es Mou, organitzat per la Cooperativa Agitart, que es celebra a final de juny i principis de juliol i que ha arribat a un nivell d’excel·lència més que remarcable. Es tracta d’un festival nat el 2014, que elabora una programació amb un criteri molt afinat, que artísticament ha augmentat de forma gradual la seva rellevància fins a ser un referent a l’Estat i que ha mantingut sempre un compromís insubornable amb la societat que l’acull, ja que tots els espectacles són de carrer i gratuïts. La intenció d’Agitart és la de “democratitzar la disciplina de la dansa i fer-la arribar a tothom com a eina de desenvolupament personal i col·lectiva“. Al llarg de la trajectòria del Figueres es Mou, la capital alt-empordanesa ha acollit artistes de països com França, Anglaterra, Alemanya o Itàlia, entre d’altres, oferint mostres de dansa de tots els estils. Són 5 intensíssim dies de dansa.
Emparellem el festival de dansa figuerenc amb les Rutes enogastronòmiques de Figueres: Dels clàssics a l’avantguarda, unes visites guiades que coordina i porta a terme la sommelier Laura Masramon. Un dels productes estrella de les nostres terres són, sense dubte, els vins de la DO Empordà, que fan un maridatge ideal amb els excel·lents productes gastronòmics locals. La influència de la cuina francesa, per proximitat, i la revolució gastronòmica de la nouvelle cuisine van propiciar el naixement de l’avantguarda gastronòmica catalana en terres empordaneses. És el cas del Motel Hotel Empordà, El Bulli o l’Hotel Duran. En aquestes rutes, els participants són convidats a descobrir i tastar aquest llegat gastronòmic maridat amb els vins empordanesos.
Un dels concerts del cicle Estiu&Jazz, al pati de la Casa de Cultura. Foto: Arxiu Imatges PTCBG
Impulsat per Girona Artelier, vinculat a l’Escola de Música Moderna de Girona, la Moderna, l’Estiu&Jazz Festival: Cicle de Joves Intèrprets pretén valorar el talent de joves intèrprets de jazz catalans d’entre 18 i 30 anys. La programació es realitza en base a les propostes que es reben durant la convocatòria que s’obre el mes de febrer, mentre que els concerts es celebren el mes de juliol al pati de la Casa de Cultura. Un jurat professional fa la tria dels 4 grups o intèrprets emergents de música improvisada i jazz que formaran el cartell. L’organització té com a objectiu promoure i exhibir propostes innovadores i de qualitat provinents de grups i solistes, d’estudiants en actiu o acabats de graduar. La idea és oferir-los un escenari on iniciar-se en la interpretació en viu amb públic, un aparador, o continuar desenvolupant la seva carrera musical com a músics professionals.
Un complement ideal per aquest festival que es celebra en la perifèria del Barri Vell, a la Casa de Cultura, és el Tour Girona Històrica, una experiència a càrrec de Girona Explorers que forma part del seu catàleg de visites Tours a Peu per Girona. La passejada guiada que us proposem és una mena de viatge per la història de la ciutat que conduirà una historiadora local. Els participants coneixeran quins són els inicis de la ciutat en època romana, el perquè de diversos aspectes com el seu nom i la seva localització, a més del seu desenvolupament com a ciutat depenent de Roma, per seguir amb les èpoques dels visigots, els musulmans, els francs i els carolingis o l’expulsió dels jueus. El recorregut és cronològic, fins a situar-se en l’etapa més moderna del Barri Vell i el Mercadal. La visita, que dura 2 hores, permet conèixer els llocs clau de la ciutat pel que fa a la seva història, com ara la muralla, la Catedral, la basílica de Sant Feliu, el Call, Sant Pere de Galligants, o com ha influït en la vida de la ciutat i el seu tarannà que la travessin 4 rius, especialment el Ter i l’Onyar.
Imatge d'una de les vetllades del Festival Emergent. Foto: David Julià. Arxiu Imatges PTCBG
La particularitat del Festival Emergent resideix en el seu caràcter d’esdeveniment multidisciplinari, en la multiplicitat d’escenaris sempre dins els límits de la comarca del Gironès i el dinamisme i la frescor de les vetllades que ofereix. La nòmina d’artistes que han passat per aquest festival des que es va fundar, el 2009, és força impressionant i, en alguns casos, va ser l’aparador de companyies, grups o artistes que posteriorment han esdevingut referents dels seus àmbits. Cadascuna de les 6 vetllades programades conté un mínim de 5 espectacles o actuacions breus en viu, de llenguatges artístics diferents (circ, música, dansa, humor, teatre, poesia…) i una posada en escena àgil, que fan les delícies del públic. La idea d’aquest festival a l’aire lliure és sorprendre al constantment al públic i socialitzar la cultura en els pobles que acullen el festival. Una mostra d’això darrer és el preu assequible i popular de les entrades. La ideal original de l’Emergent era barrejar artistes consagrats amb d’altres que començaven la seva trajectòria professional, un esperit que encara roman en el criteri de programació.
Si us animeu a assistir a alguna de les vetllades de l’Emergent que s’organitzen en diverses localitats, podeu aprofitar per complementar-ho amb alguna de la dotzena d’activitats que us proposa Turisme Gironès en el cicle Gironès, terra de passeig, especialment les culturals. Podeu triar entre qualsevol de les visites guiades de l’Associació de Guies de Girona, la visita a l’Eccocivi Celler de Sant Marí Vell, la visita a l’estació museu de Fornells i el seu tren petit -això farà les delícies de la mainada- i un munt de possibilitats de fer esports d’aventura, senderisme, cicloturisme o caiac. En teniu per triar i remenar.